fredag 5. februar 2010

Lettvint om mobberen

Blogglisten
I dagens A-Magasin beskriver Aftenposten-ekspert og professor i barnepsykologi Willy-Thore Mørch mobberen på en måte som ikke kan unngå å kommenteres.. Under overskriften "Slik er mobberen" på nett og "Født som mobber" i papirutgaven forteller Professor Mørch at mobberen har med seg "mobbegener" og sammenlikner mobbere med mennesker med personlighetsforstyrrelser.

Ikke en plass i teksten nevner Mørch at mobbere opptrer i et sosialt miljø. Det er sikkert noe riktig i Mørchs beskrivelse av hvordan noen mobbere "er". Og som psykolog er dette sikkert professorens kompetanseområde. Men hvordan disse personlighetstrekkene gir seg utslag handler om noe helt annet - nemlig hvordan de blir tatt vare på i de miljøene de opererer i.

Demonisering er en kjent strategi for å forklare hvordan noen kan være ekle med andre. De er ikke som oss. Dette fjerner ansvaret vi alle har for å sørge for gode, sosiale miljøer.

Den episoden som Mørch nevner i artikkelen sin viser med tydelighet hvorfor han tar feil. Han beskriver en gjeng med barn som står rundt mobbesituasjonen. Er det bare mobberen som er "ond", og som har med seg disse negative genene? Hva med de andre? Situasjonen viser nemlig at mobbing er et gruppefenomen, og at mobberen og mobbing må forstås i sin kontekst.

6 kommentarer:

 1. Jeg er enig i mye av det du skriver. Det er alt for lett å skylde på mobbernes gener/personlighet, fordi mobberne tross alt opererer i en sosial setting. Vi har alle ansvar for å sørge for et miljø som ikke aksepterer slik oppførsel, og hvor _alle_ i miljøet er ansvarlig for at mobbing ikke skjer!

  SvarSlett
 2. Ikke en direkte kommentar til dette innlegget, men innlegget du hadde i Dagbladet lørdag. Fikk tårer i øynene over det du skrev. Tenk at det i skolen finnes slike som deg. Reagerte på innlegget, og ble skremt. Sett på Jesper Juul som "noe stort"... Har en datter på 11 år, i flere år har det vært vanskelig å gå på skolen, går i en liten klasse (3stk) og må derfor gå med klassen over seg, av og til under og litt for seg selv. Ingen kjemi med klassen over seg, og det var her utestengingen, å bli oversett, avvist og behandlet som luft startet. Hun er nå 6 klassing, og har vondt i magen hver kveld når hun legger seg, hver morgen og rett og slett dårlig. Finner på unnskyldninger for å ikke gå osv. Lærerene bagatelliserer, er lite villig til å følge opp. Jeg er sliten, og ønsker ingen den situasjonen vi er kommet opp i. Jenta mi har det så vondt, og jeg lider med henne. Har du noen råd til oss?

  SvarSlett
 3. Hei. Det gjør vondt å lese det du skriver!

  Jesper Juul og andre som ønsker å legge ansvaret på ofrene vet ikke hva de snakker om. Det er helt andre mekanismer enn personligheten til dattera di som gjør at hun blir behandlet sånn. Og dermed er det så lite hun kan gjøre for å snu situasjonen.

  Skolen som dattera di går på plikter å ta dette på alvor. Jeg anbefaler deg nettstedet www.foreldrenettet.no der det står mye bra om hva du kan gjøre for å klage på læringsmiljøet på skolen. Det er alltid en hard og vanskelig jobb, men det lønner seg å gripe fatt i det. Ikke finn deg i at situasjonen er sånn.

  Jeg anbefaler deg å lage en skriftlig klage/beskrivelse av situasjonen som du sender til rektor. Denne må besvares skriftlig. hvis du ikke får svar eller er misfornøyd med tiltakene skolen setter inn, klag til fylkesmannen som er klageinstans.

  For øvrig kommer det snart ut en bok som vil vise deg at du ikke er alene om å oppleve dette. Kristin Oudmayers "Fordi jeg forjener det - den store mobbeboka for voksne" er verdt å sjekke ut. Hun skriver også en blogg; http://mobbebloggen.wordpress.com/

  Lykke til!

  SvarSlett
 4. Ble brudd på telefonlinjen her... men tusen takk for god veiledning, forståelse og at du tok deg tid. Jeg skal følge dine råd, og håper at hun en gang i framtiden kan se tilbake på dette uten altfor vonde sår.
  Et lite spørsmål tilslutt, holder du foredrag om dette temaet rundt om på skolene?

  SvarSlett
 5. Ja, i Trondheimsskolen holder vi foredrag om mekanismene i mobbing og hvordan skolene kan få slutt på problemet.
  Beklager telefonbruddet - og hadde fortsatt ikke tlfnr ditt.
  Lykke til videre!

  SvarSlett
 6. Willy Tore Mørch hvis innlegg du lektor Moen har noen motforestillinger mot, fortjener å bli motsagt fra tid til annen. Jeg synes din kommentar er helt på sin plass, ja nødvendig for å få mest mulig forståelse av fenomenet mobbing. Mørch er jo ikke akkurat representant for den høyeste visdom. Som psykologi-student dummet han seg ordentlig ut, jfr. den såkalte Gro-saken.
  Hvorfor skal vi kalle den pining og plaging som noen driver med for mobbing? Ordet er så ullent og rundt og ufarlig. Det har å gjøre med ondskapsfullhet, sadisme og meget annet. En mer beskrivende betegnelse på virksomheten etterlyses.

  SvarSlett